Meditatio florida

Ludo Geloen, orgel. Foto: Flor Peeters

 • Duur: 8′
 • Titel: Meditatio florida, (Florse meditatie voor orgel)
 • Gecomponeerd in opdracht van Dirk Blockeel voor de ‘Orgelbespelingen 2003 in de Kortrijkse Sint-Maartenskerk (heeft een Schyven-orgel). Tijdens deze bespelingen was Flor Peeters (1903-1986) de centrale figuur, daarom een speelse verwijzing naar deze organist en componist.
 • Opgedragen aan Dirk Blockeel

 • Brief aan de uitvoerder: Als titel lijkt ‘Meditatio florida’ me plechtig genoeg voor een orgelwerk. De ondertitel, ‘Een Florse meditatie’ is een grapje dat uiteraard verwijst naar de orgelmeester der orgelmeesters, Flor Peeters, die in deze cyclus herdacht en geëerd wordt. Floridus verwijst ook naar een genre versierd contrapunt waarbij de lijnen een beetje opgesmukt mogen worden!

Onderweg is er een verwijzing naar Flor Peeters lievelingslied, ‘Heer Jezus heeft een hofje waar schoon bloemkens staan’. Er wordt verondersteld dat de toehoorder het liedje kent, wil hij aan het herkennen ervan enige vreugde  beleven; ik doe weinig met het liedje. Het is er plots, onaangekondigd en wat verweesd aarzelend.

Bach is uiteraard ook van de partij. Flor en Bach leveren heel wat noten. Met wat geschuif en een beetje bedrog bevat F. P. naam zelfs het gekende Bach-motief (zij het een zinnebeeldige kwint lager) en ook een chromatisch motiefje. Ik doe daar ook weinig mee. Beiden grootmeesters komen slechts even dag zeggen en zijn weer weg.

Het stuk is gebouwd op drie drieklanken (misschien verwijzend naar de Heilige Drievuldigheid, maar daar had ik eerlijk gezegd niet aan gedacht). Twee ervan kunnen gekneed worden uit de tonen die onze feestvarkens opleveren. Het stuk zit dus vol verwijzingen maar dit was niet de bedoeling.

Het was de bedoeling een mijmering te componeren over het prettigste wat in een kerk verkeerd kan gaan: een verdwaalde vogel die de kerkganger heerlijke visioenen bezorgt over de heerlijkheden van Jezus’ hofken. Maar dat kan uiteraard ook niet de bedoeling zijn. (Lucien Posman,  Gent  9 juli 2003)


 • Creatie & uitvoeringen: 
  • 7 september 2003 door Ronny Plovie in de Sint-Maartenkerk te Kortrijk  
  • 28 maart 2004 door Ludo Geloen ‘orgelbespeling IV’ in de Sint-Maartenkerk te Kortrijk 
  • 10 juli 2004, Ludo Geloen in de Sint Andreaskerk te Woumen